VOĆNA SMUĆKALICA ILI… SMOOTHIE !!! VITAMINSKA BOMBA !!!

Tokom zimskog perioda izloženi smo čestim virusnim infekcijama i epidemijama kojima pogoduje boravak ljudi u zatvorenim prostorijama i često monotona ishrana. Voćne smućkalice predstavljaju prave vitaminske bombe za kojima naš organizam prosto vapi. Smoothie miksevi postaju nezamenljivi borci protiv infekcija a takođe deluju revitalizirajuće na čitav organizam tokom sumornih i hladnih dana.

Iako je prilično sužen izbor voća i povrća ipak se  mogu pronaći i smućkati zanimljive kombinacije. Lično nisam ljubitelj mućkalica koje se sastoje samo od povrća ali zato vrlo često pravim miks voća i povrća i ukus bude fantastičan.

Što se tiče voćnih smutija tu budite oprezni sa količinom jer se vrlo lako može desiti da unesete veći broj  kalorija od predviđenih. Tačnije za šolju ovakvog napitka će vam trebati veća količina namirnica recimo 2-3 jabuke, 2 – 3 pomorandže itd. a inače biste za užinu pojeli recimo, samo 1 pomorandžu.

Moja preporuka je da jedete što češće voće u svežem, čvrstom stanju a smutije napravite povremeno.

Kombinacije ovih namirnica su beskonačne. U zimskom periodu uglavnom su prisutni citrusi pa će i ovaj smuti kao bazu imati upravo njih.

Nezamenljivi citrusi

Ono što je dobro kod ovog napitka je da će svi oni koji baš ne vole ukus cvekle moći da ga piju s obzirom da ostale voćkice prilično ublaže njen jak ukus. Ipak, kao dokaz da smo upotrebili i ovo izuzetno korenasto povrće ostaje fantastična crvena boja.

O neverovatnim svojstvima koje ima cvekla možete pročitati više na https://minutzamene.com/cvekla-za-imunitet/

Cvekla u kombinaciji sa jabukom, pomorandžom i šargarepom je prava vitaminska bomba koja će veoma blagotvorno delovati na organizam. Ovaj sok je izuzetan za detoksikaciju organizma i utiče na jačanje imuniteta bolje od svih poznatih suplemenata.

https://stil.kurir.rs/lepi-zdravi/nutricija/58573/sta-se-desava-kad-pomesate-cveklu-sargarepu-i-jabuku-casa-soka-unistava-bolesti – pročitajte još zanimljivosti o ovom čarobnom napitku

1.CVEKLA

Cvekla je bogata vitaminima A, C, B zatim sadrži gvožđe, bakar, kalijum i magnezijum. Ona izuzetno povoljno utiče na jetru, probavu, srce i krvne sudove. Posebno se ističe njeno antikancerogeno dejstvo.

2.JABUKA

Jabuka sadrži vitamine A, B grupe, C, E, K zatim minerale cink, magnezijum, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, gvožđe. Zahvaljujući ugljenim hidratima koje sadrži jabuka snabdeva organizam energijom i otklanja umor. Vrlo je efikasna u borbi protiv bakterija, virusa a podstiče probavu i mršavljenje.

3.ŠARGAREPA

Šargarepa je poznata po vitaminima A, B, C, K, E. Takođe sadrži pregršt minerala kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum i selen. Ona ima snažno antikancerogeno dejstvo kao i cvekla a takođe smanjuje rizik od moždanog udara i čuva vid.

4.CRVENI GREJP

Crveni grejp takođe sadrži vitamine A, B, C, zatim minerale magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor. Ima antikancerogeno dejstvo, sprečava artritis, fantastičan je u smanjenju holesterola i sagorevanju masnih naslaga, štiti srce i krvne sudove i sprečava prehlade.

5.POMORANDŽA

Zanimljivo je da je još od antičkih vremena zovu “voćem bogova”!!! I ne čudi s obzirom na njen sastav i dejstvo koje ima. Pomorandža je bogata vitaminima A, B, C, E zatim mineralima kalijum, kalcijum, jod, fosfor, gvožđe, cink, mangan. Utiče na podizanje imuniteta, smanjenje holesterola, normalizaciju rada srca, ima antiupalno i antikancerogeno dejstvo.

6.ĐUMBIR

Ova biljka je toliko lekovita da se u 16. veku čak koristila kao lek protiv kuge. Sadarži vitamine C, B, zatim magnezijum, kalijum, bakar, mangan kao i kurkumin. Đumbir je odličan u detoksikaciji organizma, ubrzava metabolizam , snižava holesterol, smanjuje bolove, jača imunitet i fantastičan je u prevenciji prehlada.

Evo recepta za ovaj čarobni napitak:

Potrebni sastojci:

1 crveni grejp

1 pomorandža

2 jabuke

2 šargarepe

1 cvekla

Komadić đumbira po ukusu

Sve staviti u sokovnik i dobićete pravi eliksir života!!!

Voćni smoothie – eliksir života

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *