UPALA MIŠIĆA – KAKO JE PREŽIVETI 😊😊😊

Verujem da ste svi bar nekada u životu imali “upalu” mišića 😛😛😛

Za nas sportiste kažu da smo mazohisti jer smo toliko puta imali upalu da smo  prosto zavoleli taj “osećaj” u mišićima.

Upala mišića!!!

Ona se može manifestovati kao bol, treperenje, zategnutost mišića, ukočenost, mada se može javiti i otok,crvenilo kao i povišena temperatura mišića.

Nastaje kao posledica opterećenja kada smo mišić dobro izmaltretirali i zamorili.

Kod početnika je to neminovno mada se javlja i kod aktivnih sportista  na početku trenažnog perioda a posle faze smanjenog rada ili kada se angažuju mišići koji su bili u nekom period manje aktivni.

Upala mišića nastaje kada organizam izložimo  jakom fizičkom naporu pri čemu naši mišići doživljavaju stres, tačnije nastaju mikrotraume mišićnih vlakana  Najčešće je mlečna kiselina optužena za nastanak upala što nije sasvim tačno. Mlečna kiselina je neophodna za stvaranje energije u toku vežbanja međutim joni vodonika koji se oslobađaju iz nje zakisele sredinu i tada se smanjuju mišićne kontrakcije i javlja se osećaj umora. Suština je ipak da prilikom upale mišića nastaju oštećenja mišićnih vlakana.  

VRSTE UPALE MIŠIĆA

1.Akutna – javlja se na kraju treninga ili neposredno posle treninga. Obično osećamo umor mišića, blagi otok i umereni bol. Ona brzo prolazi.

2.Odložena – e ovo je ona prava upala mišića. Javlja se dan ili dva posle intenzivnog treninga kada nastaju oštećenja mišićnih vlakana i razvija se upalni process. Bol je prilično jak pa često hodate kao “robot” i  i prolazi tek nakon nekoliko dana.

KAKO SPREČITI UPALU MIŠIĆA

Hmmm, odgovor je nikako. Postoje neke preporuke ali nikakav siguran put koji će pomoći da se ona ne javi.

Jedna od dobrih preporuka da ne dobijete baš onu jaku upalu pa pet dana ne možete da mrdnete, je da postepeno povećavate napore tokom treninga kao i da izbegavate nagla, jako intenzivna opterećenja mišića.  

Takođe, pre treninga je obavezno zagrevanje kako biste koliko toliko pripremili mišiće za šok. Trening uvek završavajte sa postepenim smanjenjem opterećenja, nikako naglo, i  vežbama istezanja. One vam neće potpuno sprečiti upalu ali će svakako uticati da se javi u manjoj meri.

KAKO LEČITI UPALU MIŠIĆA

1.Masaža – sjajan način da se opustite i rešite upala. Suština je da to bude blaga i umerena relax masaža. nikako agresivna i bolna.

Masaža – savršen lek protiv upale mišića!!!

2. Hlađenje – kada imate crvenilo i osetite pojačanu toplotu mišića onda su efikasne hladne obloge.

3. Voda i ishrana – opterećenim i izmučenim mišićima je neophodno dosta tečnosti i ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Posebno je dobar magnezijum koji eliminiše grčeve i opušta mišiće. Dobar izbor su : semenke bundeve, susam, zeleno povrće , banane, trešnje, jabuke, orasi.

Voda i zdrava ishrana

4.Odmor – ovo je važan deo oporavka, ali ne treba preterivati. Nemojte tri dana samo ležati jer će vam biti još gore. Budite aktivni i obavljajte sve aktivnosti kojima se inače bavite. To će i te kako ubrzati oporavak.

5. Fizička aktivnost – da li treba raditi sledeći trening? Odgovor je DA, ali polako i dozirano. Ako ponovo isforsirate bolne mišiće pojačaćete simptome upale I trebaće vam znatno više vremena da se oporavite. Zato se postepeno vratite fizičkoj aktivnosti i to vrlo laganim tempom. Sami ćete videti šta vam i koliko prija ali obavezno odradite sledeći trening..

6. Lekovi – izbegavajte lekove jer analgetici usporavaju proces oporavka. Dobar prirodni analgetik je recimo đumbir pa možete popiti čaj od đumbira.

Da zaključimo,

Upala mišića je normalna pojava i nije razlog da preskačete trening ili još gore odustanete. Neka vam u glavi bude misao da ste razmrdali mišiće i učinili da oni postanu jači I izdržljiviji.

A to će sigurno postati ako nastavite da trenirate. 💪💪💪

Trening,i opet trening!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *