NAJČEŠĆE ZABLUDE POČETNIKA I AMATERA U VEZI TRENINGA

Sport se svakodnevno menja i razvija. Zahvaljujući razvoju nauke i tehnike, raznim istraživanjima dostupna su nam nova saznanja koja su važna u poboljšanju performansi ne samo sportista već i usavršavanju trenera. Na ovaj način se ruše mnoge zablude koje postoje vezano za trening. Ovde sam navela najčešće zablude I nedoumice koje imaju sportisti početnici i amateri.

1.Najbolje vreme za trening je rano ujutro!

Jutarnji trening je dobar ali ne za svakoga. Postoje tipovi ljudi kojima taj period jednostavno ne odgovara i mnogo kvalitetnije će vežbati recimo u popodnevnim časovima.

Istina je da je najbolje vreme za trening ono koje vama najviše odgovara. Ovde moram napomenuti da treba biti obazriv kod kasnih večernjih treninga koji mogu poremetiti san pa u tom slučaju treba istrenirati u ranijem delu večeri kako biste imali dovoljno vremena da se telo umiri i opusti nakon vežbanja.

Jutarnji trening – trčanje

2. Ako nemate „upalu mišića“ nije bio dobar trening!

„Upala mišića“ je odgovor našeg tela na opterećenje kojem smo bili izloženi. To je  individualan osećaj i zavisi od mnogo faktora. Na primer početnici nekada čak i posle laganih vežbi istezanja mogu imati „upalu mišića“ ali se ona može pojaviti i kod iskusnijih vežbača u situaciji ako su umorni došli na trening ili je trening bio pretežak, ili su nepravilno izvodili vežbe itd.

Informaciju o tome da li imate „upalu mišića“ morate obavezno saopštiti treneru kako bi znao da na pravi način dozira trening i tako spreči moguće povrede.  Obično se javlja dan ili dva nakon treninga.

Ne treba stalno da imate „upale mišića“ jer one nisu merilo kvalitetno odrađenog treninga već napredak koji sami zapažate tokom treninga, u smislu da recimo možete da uradite veći broj sklekova, duže trčite, podignete veću težinu tegova itd.

3. Tokom treninga ne treba unositi tečnost!

Unošenje tečnosti tokom treninga je obavezno. Vežbanjem se izbacuje mnogo tečnosti iz organizma i ukoliko je ne nadoknađujemo dolazi do dehidratacije. Rekreativcima je dovoljno unošenje čiste vode sa par kapi limuna dok profesionalnim sportistima je potreban neki od napitaka koji će sadržati elektrolite i minerale.

Voda sa limunom

4. Bez bola na treningu nema napretka!

Ovde treba razlikovati normalan „osećaj mišića“ koji je angažovan u toj vežbi od oštrog, intenzivnog pa čak nekada i parališućeg bola. Bilo koju vežbu da radite ili segment treninga ne smete osećati bol a posebno ne da nastavite vežbanje uprkos bolnom osećaju kako bi ste dokazali da ste jaki i da bez bola nema napretka.

Bol najčešće nastaje ukoliko nepravilno radite vežbu ili imate neku povredu i zato je neophodno odmah prestati sa izvođenjem vežbe i utvrditi šta je to što izaziva bolno stanje. Ni vežbanje pod jakom „upalom mišića“ nije dobro jer će vam pojačati bol i dovesti do oštećenja mišića.

Istina je da treba da osetite napor ali doziran i podnošljiv koji vam neće biti neprijatan već stvoriti osećaj uživanja na treningu.

5. Mišići se pretvaraju u salo ako smo neaktivni!

Ovaj stav je potpuno pogrešan. Nastao je iz primera nekih sportista naročito  bodibildera, boksera koji su se ugojili kada su prestali da se bave sportskom aktivnošću. Razlog njihove gojaznosti nije pretvaranje mišićne mase u salo već to što su nastavili da unose kalorijski suficit, tačnije režim ishrane i kalorijska vrednost unetih namirnica je ostala ista kao i dok su redovno trenirali. Potpuno je jasno da će se gojiti s obzirom da unose količinu kalorija koju sada ne troše.

6. Žene moraju da izbegavaju vežbe za ramena i ruke jer će izgledati muškobanjasto!

Još jedan veoma čest mit među ženskom populacijom vežbača. Da bi došlo do povećenja mišićne mase neophodno je raditi intenzivne treninge  sa tegovima velike težine. Zatim ovde važnu ulogu igra i testosteron kojeg žene imaju u mnogo manjoj meri nego muškarci. Izvođenje vežbi za ruke i ramena sa malim opterećenjima i većim brojem ponavljanja daće lepu definiciju ženama i nikako neće uticati na smanjenje ženstvenosti.

Dizanje tegova

7. Samo vežbe za „kritične zone“ ( stomak, zadnjica, noge) su dovoljne za skidanje masnih naslaga!

Nije dovoljno raditi specifične vežbe za „kritične zone“ kako bi se uklonile masne naslage. Trbušnjaci, čučnjevi, vežbe za zadnjicu ne mogu skinuti salo onako kako smo mi zamislili ili kako želimo. Ove vežbe su samo pomoćno sredstvo. Najbolji rezultati se postižu kružnim , intenzivnim treninzima i balansiranom ishranom.

Na ovom linku ćete naći kombinaciju sjajnih vežbi i recepata za pravilnu , balansiranu ishranu https://fitt.rs/

8. Što se više znojiš više mršaviš!

To što posle treninga iz sale izađemo mokri kao da smo se tuširali ne znači da smo i smršali. Znoj je voda koju smo pojačano izgubili na treningu naročito ako smo vežbali u zagrejanoj prostoriji ili napolju po veoma toplom danu. To je tečnost koju ćemo ubrzo nadoknaditi i ostati na istoj kilaži.

Znoj je naš odbrambeni mehanizam, tačnije pri velikoj zagrejanosti tela on se pojačano luči kako bi rashladio kožu i nikako ne znači da smo istopili masne naslage. Salo se topi dobrim treningom i pravilnom ishranom.

9. Pre treninga se mora jesti!

Dva sata pre treninga se ne sme ništa jesti.

Činjenica je da je ovo neki najoptimalniji interval koji većini sportista odgovara što se tiče unošenja hrane pre treninga. Naravno, postoje odstupanja kod pojedinih vežbača ali maksimalno do pola sata od ovog vremena.

Iz mog iskustva 2 sata pre treninga je sasvim korektan period za koji organizam može da svari hranu ali ovde volim da naglasim da je svakako bitno šta smo jeli i koliko.

10. Pre treninga treba jesti proste ugljene hidrate!

Ugljeni hidrati nam daju energiju i predstavljaju gorivo za naš organizam. Logično je da ih treba jesti pre treninga kako bi nas snabdeli potrebnom energijom.

S tim što je ovde akcenat na složenim ugljenim hidratima kao što su integralne žitarice, paste, krompir, pirinač…Prosti šećeri kao što su slatkiši, voće trenutno podižu nivo šećera u krvi a zatim sledi nagli pad i vežbač se već na pola treninga oseća iscrpljeno.

Rižoto – sjajan obrok pre treninga

Ako ste propustili tekst o pastama, evo linka http://www.xn--priaonicajednetrenerke-0wc.com/sportska-ishrana-ukusno-a-zdravo-da-moguce-je/

11. Nakon treninga ne sme se odmah jesti!

Nakon treninga je potrebno nadoknaditi tečnost zatim hranom uneti proteine i ugljene hidrate. Insistiram da moji takmičari najkasnije 15 minuta nakon treninga popiju jedno čokoladno mleko kao „prvu pomoć“ organizmu da se što pre regeneriše a zatim kada dođu kući da jedu i to naročito gradivne materije – proteine.

12.  Nije dovoljno trenirati 3 puta nedeljno!

Naš organizam nije robot koji može neprekidno da radi. Treba mu odmor kako bi se videli rezultati treninga. Zato nije dobro trenirati svaki dan. U fazi oporavka se dešavaju fiziološki procesi koji nam pomažu da napredujemo u treningu.

Osobe koje imaju aerobnu izdržljivost, naprimer maratonci koji mogu dugo da trče laganim tempom se brže oporavljaju pa zato često savetujem mojim sportistima da trče između treninga kako bi se što brže oporavili s obzirom da je u tekvondo sportu jako važna eksplozivna snaga.

Veoma važan segment oporavka je i dobar san jer se luči hormon rasta koji kod dece podstiče rast a kod odraslih učestvuje u važnim metaboličkim procesima.

Ako vam se dopao tekst možete ga lajkovati i podeliti na društvenim mrežama 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *