🏋️‍♀️⛹️‍♀️⚽ MOTIVACIJA SPORTISTA 🏀🥋🎯

Motivacija je jedan od presudnih faktora koji donosi prevagu da li će neko uspeti da postigne određeni sportski rezultat ili ne.

Ona predstavlja sposobnost da se pokrenemo na akciju i prevaziđemo sve prepreke kako bi ostvarili postavljeni cilj. Kada su u pitanju sportisti najčešće se radi o sportskom rezultatu.

Postizanje sportskog rezultata je jako dug i trnovit put. 😛😛😛

On se sastoji od mnogo segmenata koji se odnose na učenje, uvežbavanje i usavršavanje tehnike, taktike, postizanje odrgovarajuće kondicije, poseban način ishrane, društvenog života, psihološke pripreme. Zato motivacija igra ključnu ulogu u savladavanju svih problema koji neminovno nastaju.

Mi ne možemo uticati na sposobnosti sportiste koje su urođene, niti možemo uticati na faktore spoljašnje sredine recimo: uslove na takmičenju ali zato možemo i te kako da utičemo na motivaciju sportista. 💪💪💪

Ovo je jako važno jer upravo od stepena motivacije zavisi da li će sportista pobediti ili izgubiti. Mnogo je primera sportista koji su identično pripremljeni, kondiciono, tehnički, taktički i motivacija je ono što u tom trenutku presudi ko će pobediti a pobeđuje onaj koji je motivisaniji.

VRSTE MOTIVACIJE

1. Intrinzična – motivacija koja potiče iz ličnosti sportiste pa sama sportska aktivnost predstavlja zadovoljstvo. Sportista voli sportsku aktivnost, uživa u njoj i zato trenira.

Ona oscilira i vremenom slabi. Da li će sportista ostati u tom sportu zavisi od puno faktora: bioloških, psiholoških, situacionih ali i od postavljanja ciljeva. Svaki postignut cilj povećava motivaciju. ✅✅✅

2. Ekstrinzična  – izvor je spolja pa se aktivnost doživljava kao nametnuta i zadovoljstvo predstavlja neki postignuti rezultat ili uspeh . Drugi naziv je još podsticaj: kao nagrada i kazna, pohvala ili kritika,

Ova motivacija je korisna kod mladih koji ne poznaju još dovoljno benefite sporta i nisu preterano zainteresovani pa ih privlači recimo nagrada kao rezultat a ne sama sportska aktivnost. Na primer: sportista voli medalju i to mu je motiv da trenira…

Ako takvi motivi povećavaju samopouzdanje, osećaj kompetencije onda mogu uticati pozitivno na razvoj intrinzičke motivacije, koja je u suštini glavna.

Nije dobro ako sportista kao osnovnu ima samo ekstrinzičku motivaciju. ❌❌❌

Najbolje je da se one prepliću s tim što treba raditi na jačanju unutrašnje da se ne bi dogodilo odsustvo motivacije i odustajanje od tog sporta.

MOTIVACIJA NA TRENINGU

Već u predškolskom uzrastu javlja se potreba za organizovanim treniranjem nekog sporta.

Kada dete krene na trening obično je veoma motivisano. Roditelji često kažu kako samo o tome priča, broji dane do treninga…To je ona unutrašnja motivacija kada dete uživa u aktivnosti. 😃😃😃

Postoji i drugi primer kada roditelji upišu dete na trening jer je to dobro za njega pa ono vremenom zavoli sportsku aktivnost. 

U svakom slučaju unutrašnja motivacija traje izvestan period a onda dolazi do takozvane „krize“.

I to je normalna pojava !!! 👍👍👍

Sportista kao da više ne uživa, ne daje svoj maksimum na treningu, zabušava, preskače treninge, žali se na neke psihosomatske bolove ( najčešće glava, stomak), neke izmišljene povrede, smeta mu trener, ostali članovi kluba. Često navodi da mu je dosadno, da želi da trenira nešto drugo.

Upravo prevazilaženje ove krize je ona linija koja deli uspešne sportiste od onih koji će probati još dosta drugih sportova i na kraju odustati od svega.

Da je lako , nije !!! 😅😅😅

Sportista se oseća vrlo bezvoljno, neraspoloženo, nervozno i umorno. Kao da mu je dosta svega. Ne vidi poentu daljeg treniranja.

KAKO SE IZBORITI SA KRIZOM

Ključ je u PRIHVATANJU.

Morate shvatiti i prihvatiti da je kriza samo jedna od prepreka koja se normalno nalazi na trnovitom putu ka uspehu. Kao kada pokušavate da naučite neki važan udarac ili tehniku ali vam ne uspeva.

Šta radite ❓❓❓

Pa… ne odustajete!!! 💪💪💪

Pokušavate i pokušavate sve dok to ne savladate i ostvarite cilj. 👍👍👍

Isto to treba da radite kada naiđe kriza.

Prihvatite da je to normalno i da će proći. Fokusirajte se na to kako da što pre izađete iz nje.

Evo nekih smernica:

1.Podsetite se vaših ciljeva – šta je to što želite da postignete?

Ne zaboravite, uvek možete odustati. To je najlakše. Ali tako nećete ostvariti cilj koji ste postavili i jednog dana ćete se sigurno kajati zbog toga.

2.Vizualizujte kako ostvarujete cilj – zamislite celu sliku sa puno detalja, osetite mirise, čujte zvukove, pokušajte da doživite emocije sreće, ushićenosti i zadovoljstva zbog uspeha.

3.Setite se koliko ste samo do sada uradili i postigli – uložili vremena, litara znoja, odricanaja. Koliko ste se namučili, kakve ste sve prepreke preskočili, pa zar sada sve to da bacite u vodu???

4.Nađite neki sportski uzor, zalepite negde sliku sportiste kome se divite i koji je ostvario ciljeve koji su isti ili slični vašim.

Koliko je samo on imao ovakvih kriza , pa nije odustao!!! Zato je danas uzor mnogima!!!

5 Gledajte filmove koji će vas motivisati, čitajte knjige,slušajte muziku,  motivacione govore, naučite napamet ili zapišite neke motivacione citate koji će biti vaša motivacija.

6.Okružite se pozitivnim ljudima koji će vas podržati.

7. Svakog dana postavite sebi dva pitanja :

– Šta mogu danas da uradim da bih ostvario cilj ?

Neka to bude i jedan sklek više ali to je znak da ste baš za taj sklek bliže cilju.

-Da li sam danas učinio sve što sam mogao ?

Analizirajte šta još možete da uradite, ne mora se odnositi samo na trening, mogu to biti vežbe disanja, koncentracije ili čitanje iskustava poznatih sportista

8. Nađite nekoga ko će sa vama trenirati, to može biti drug iz kluba što je idealna varijanta ali može biti i periodično, recimo drugar koji se pridružio samo na trčanju itd.

ULOGA RODITELJA U MOTIVACIJI SPORTISTA

Roditelji su najvažnije osobe u životu sportista i igraju jako važnu ulogu u njihovoj motivaciji. Od presudnog je značaja dobra komunikacija na relaciji trener – roditelj kako bi svi zajedno uticali na razvoj unutrašnje motivacije sportiste. 👨‍👩‍👧‍👦

E sada, ovde imamo 2 tipa roditelja

Prvi – koji akcenat stavljaju na učenje, tačnije vrednuje se rad, trud, savladavanje novih tehnika , usvajanje znanja i na taj način se razvija unutrašnja motivacija koja će uticati na povećanje zadovoljstva a time i postizanje boljih rezultata. 👍👍👍

Drugi tip roditelja akcenat stavlja na postignuće. Oni vrednuju samo krajnji rezultat, uspeh, medalju, nagradu, novac. Cilj je biti najbolji. 🥇🥈🥉🏆

Sportista ne oseća zadovoljstvo već obavezu i pritisak. On često ima problem sa socijalizacijom jer svoje saigrače ili drugove iz kluba posmatra kao konkurenciju. Ovakvi sportisti u želji da uvek budu najbolji brzo izgaraju, gube samopouzdanje zbog poraza i nedostatka podrške roditelja pa odustaju od sporta.

Zato je jako važno da od malih nogu roditelji nauče dete da nije bitno biti uvek prvi i najbolji !!! 👍👍👍

Važnije je ono što je dete naučilo i to postepeno. ❗❗❗

Nema potrebe za žurbom jer šampion se ne postaje preko noći. Strpljenje je ključno jer ne napreduju sva deca istom brzinom. Niti je pravilo da deca koja na početku trenažnog procesa sporije napreduju kasnije neće biti uspešni sportisti.

Od presudnog je značaja pohvaliti i nagraditi dete za svaki trud koji je uložilo. Ovde se ne misli na nagrade materijalnog tipa nego pokažite da ste ponosni čak iako taj sklek ne liči na sklek.

To važi i za roditelje sportista takmičara. 🥇🥈🥉🏆

Osnažujte ih da budu samostalni i nezavisni. Neka sami razviju svoje rituale pred takmičenje ili tokom takmičenja. Pustite ih da se nose sa stresom i nađu najbolje rešenje. Ako baš vidite da im teško ide probajte verbalno da im pružite podršku.

Mada iz iskustva, deca to vrlo dobro prevazilaze kada vi ne pridajete tome veliki značaj. Roditelji su ti koji često i nesvesno prave tenziju.

Podrška je jako važna posebno kada dožive poraz. Znajte da su takmičari uvek dali svoj maksimum iako se vama nekada čini da se nisu dovoljno potrudili.

Ne zaboravite da nakon završene utakmice, borbe svaki sportista prvo uputi pogled ka tribinama, tražeći podršku roditelja.

Ako vidi na vašem licu znake podrške biće motivisan da nastavi sa bavljenjem sportom. Ukoliko vidi ljut, namršten izraz lica pun osude vremenom će gubiti motivaciju i bukvalno pobeći iz sporta.

Porodica treba da bude oaza ljubavi, podrške i mira u koju će se sportista vraćati kad god ga stresovi i tenzije izbace iz ravnoteže a verujte mi sport je jako zahtevan i prepun raznih pritisaka.

Sportisti koji uz motivacionu podršku roditelja i trenera uspešno savladaju sve izazove u sportu kasnije u životu mnogo lakše prevazilaze i druge izazove.

ULOGA TRENERA U MOTIVACIJI SPORTISTA

Trener je ključna osoba u razvoju sportiste i neko ko ima veliki uticaj i na motivaciju. On je neko ko može u dobroj meri da pomogne sportisti da izađe iz „krize“.

Postoje različiti programi i pristupi koje treneri koriste kako bi održali odgovarajuću motivaciju sportista. ✅✅✅

Prvo je jako važno u kom periodu trenažnog ciklusa se sportista nalazi pa će shodno tome da se primenjuju i različite tehnike motivacije. 💯💯💯

Treninzi treba da budu kreativni, dinamični i koliko je to moguće raznoliki. Neke tehnike i vežbe se moraju ponavljati svaki trening ali se uvek mogu naći novi načini izvođenja kako bi sportistima bilo interesantnije.

Jako dobre rezultate daje i formiranje grupa, timova, zatim rad u parovima itd. Sportiste treba uključiti aktivno u trening i podsticati njihovo samoanaliziranje i ocenjivanje. 🤼‍♂️👨🏿‍🤝‍👨🏽👨‍👨‍👦‍👦

Kritike su poželjne isto kao i pohvale s tim što kritike moraju biti dozirane i umerene. Cilj je da sportista shvati gde greši a ne da ga trener vređa i ponižava. ❌✅

Postoje sportisti koji vole i reaguju tek na kritiku dok drugima više odgovara pristup kroz pohvale i podršku.

Na treneru je da proceni kome kakav pristup više odgovara.

Trener takođe treba da ima realna očekivanja od svakog sportiste tačnije da odredi meru uspeha i to vrednuje u odnosu na  njegovo napredovanje a ne u odnosu na rezultat, pobedu, medalju.

Ako se računaju samo pobede onda će se stvoriti preveliki pritisak koji će uzrokovati veći broj poraza i na kraju napuštanje sporta.

Zato treneri treba da nagrađuje isključivo trud, rad, razvoj i napredovanje u veštinama, sticanju znanja, sportko ponašanje, odgovornost, upornost pa će kao krajnji rezultat doći i sportski uspeh. 👍👍👍

I ne manje značajno je da je trener neko ko treba svojim ponašanjem da širi pozitivnu energiju i motiviše sportiste da na probleme i prepreke gledaju kao izazov – kako naći najbolje rešenje u njihovom prevazilaženju. 💪💪💪

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *